Vergeten, verborgen of onbekende kosten

Hoe houd je je budget zo dat het ook na je bruiloft leuk blijft? door verborgen kosten er in mee te nemen!

Wat zijn verborgen kosten? Dat zijn kosten waar je in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden. Je ziet een prijs op een website en denkt daarmee klaar te zijn. Maar dan komen er bijvoorbeeld schoonmaak-, vervoers- en personeelskosten bij. Hier nog € 50,- voor transport, daar nog € 120,- personeelskosten, oja die leverancier rekende nog schoonmaakkosten € 75,-. Kleine bedragen als ze los staan, maar op de grote rekening tikt het best wel aan.

Afgelopen week was ik bij de Ballonnenkoning, een van mijn vaste leveranciers. Samen met Maurice, de eigenaar, hadden we het over speciale stoelen die hij had staan op een foto. Supermooi, gemaakt door een kunstenaar. Maar ze moeten per stuk met de hand opgepoetst worden en zijn niet stapelbaar. Daardoor veranderde de huurprijs van een gewone stoel van € 4,00 of € 6,00 opeens naar € 15,00 per stuk. En daar komt nog bij dat je minder stoelen in een vrachtauto kwijt kan, dat betekent dat er dan twee vrachtwagens moeten rijden met chauffeurs en daar komen allemaal kosten bij. Heb je er 50 nodig, dan tikt het behoorlijk aan. Verborgen kosten, het gaat best wel hard. Laat daarom je weddingplanner een goede offerte aanvragen bij diverse leveranciers zodat je deze kosten gewoon mee kunt nemen in jullie budget.

Verborgen kosten in je budget

Kurkengeld

Je hebt een heerlijke vakantie gehad en bent bij verschillende wijnboeren geweest. Jullie hebben besloten, dit wordt de wijn die je gaat schenken op jullie bruiloft. Hou dan rekening met eventuele invoerrechten en heffingen. Op de site van de Belastingdienst kun je er alles over vinden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_organisaties_en_bedrijven/

Neem je de wijn vervolgens mee naar een locatie, dan rekenen ze kurkengeld. Dit varieert van € 7,00 tot € 12,00 per fles. Kurkengeld is een compensatie voor het mislopen van inkomsten. Locaties verdienen altijd goed aan het verkopen van wijn, die ze zelf inkopen. Daar is het kurkengeld voor. En ze moeten dan natuurlijk personeel inzetten om de wijn uit te schenken en de afwas doen van de glazen.

Schotelgeld

Schotelgeld is ook vaak een onbekende en dus verborgen kostenpost. Het gaat vaak om kleine bedragen, € 1,50 per schoteltje voor het uitserveren van de bruidstaart. Maar neem ze dus wel mee in je begroting. Ook weer voor het afwassen van die schoteltjes en vorkjes.

Portokosten

Stuur je zowel de save the date kaarten als de officiële uitnodiging en gaan er ook nog kaarten naar het buitenland? Neem dan vooral de portokosten op in je budget. Via Sandd kun je hierop besparen maar ik lees hier ook wel wisselende verhalen over wat betreft betrouwbaarheid. Naar het buitenland is nog iets duurder dan de gewone zegels.

Huwelijksvoltrekking

Heb jij een hartstikke leuk iemand in de familie, die je graag als jouw trouwambtenaar wil hebben? Bij veel gemeentes kan dat. Vraag het wel eerst na. Maar ook hier komen er extra kosten bij; gemiddeld zo’n € 175,- voor iemand die geen ambtenaar is en moet degene nog worden beëdigd komt er nog een bedrag bij van gemiddeld € 75,-.

Ga je trouwen in een niet-gemeentelijke locatie? Dan heb je te maken met de kosten van de locatie èn de kosten voor de gemeente (de leges). Die kosten neem je ook mee in je budget.

Notaris

Sinds 1 januari 2018 zijn de algemene huwelijksvoorwaarden gewijzigd. Wil je het goed geregeld hebben omdat je een eigen zaak hebt of andere omstandigheden, neem dan de kosten van de notaris ook mee in je budget. Er zijn plannen om deze notariskosten lager te maken maar het wetsvoorstel was er eerder door dan het verlagen van de notariskosten. Afhankelijk van de notaris kan dit zomaar een paar honderd Euro kosten. Ook meenemen in je budget dus!

Eten en drinken

Ken jij je gasten goed en weet je dat ze alleen een spa’tje rood nemen gedurende de hele avond? Dan zou ik lekker voor drankjes op basis van nacalculatie gaan. Dat betekent dat ze het aantal drankjes opschrijven (turfen) en alle drankjes berekenen op de eindfactuur. Nodig jij twee studentendisputen uit en weet je zeker dat er een paar fusten bier doorheen gaan? Ga dan vooral voor uitkoop van de bar. Dan weet je van tevoren precies hoeveel je kwijt bent aan de barrekening. Zelfs ik was nog onaangenaam verrast met onze eindrekening van het hotel. Bleek dat een paar gasten na ons vertrek nog flink aan de whisky waren gegaan. Was onze rekening (in 1999) opeens een flink stuk hoger dan ingecalculeerd.

Wat ik zelf ook een post vind die in het budget moet; de crewmaaltijd. De fotograaf, videograaf, weddingplanner en professionele ceremoniemeester; mensen die de hele dag aanwezig zijn; daar zorg je voor met een maaltijd. Laatst zat ik naar Bridzilla’s te kijken, een bruid die het onderste uit de kan wilde met 5 fotografen zei doodleuk nee op de vraag of er een maaltijd geregeld werd. Ik heb niet meer gezien of de fotograaf toen nee tegen de opdracht zei….

Trouwbeurzen

De Weddingfair, trouwbeurs ’t Groene Hart zijn gratis toegankelijke beurzen. De Love en Marriage beurs, Engaged hebben wel allemaal een entreeprijs. Ga je met z’n viertjes dan betaal je al gauw € 75,- + je reiskosten en dan heb je nog geen kopje koffie gedronken. Ook kosten die mee kunt nemen in je budget. Bezoek je een paar (betaalde) beurzen heb je wel veel voorpret maar kan het best snel oplopen.

Huwelijksreis

Als eerste de tip; boek met je meisjesnaam en nooit met je nieuwe naam! Anders klopt je paspoort niet met je ticket. En dan heb je echt een probleem. Inentingen? Neem de kosten mee in je budget, visa nodig? Reisverzekering?

En zo kan ik wel doorgaan met de lijst van onbekende, verborgen of vergeten kosten. Over een half jaartje een tweede blog hierover!

ben jij nog kosten tegengekomen bij de voorbereiding van je huwelijk? vermeld ze in het commentaar, dan behoed je anderen voor jouw struikelpost!

 

 

 

 

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *