Bezoek aan de Waalse kerk

Jeugdherinneringen

Een plek waar ik als kind al kwam, ik was zo benieuwd of het hetzelfde zou zijn, hetzelfde zou voelen en vooral of ik er dingen van herkende. Mijn opa was dominee en hij heeft in deze locatie zijn diensten gehouden. Hij is overleden toen ik twee was en ik kan me zijn diensten dus niet meer herinneren maar destijds gingen wij nog wel naar de Waalse Kerk. 

De Waalse kerk aan de Schiedamse Vest. De deur is nog hetzelfde, het stapje is wat minder hoog dan in mijn herinnering of mijn benen zijn iets langer geworden. Maar binnen herken ik het nog. De banken, het prachtige houten hoge plafond. De mooie (Gispen) lampen. Jan ontvangt mij hartelijk en ik krijg een rondleiding door het gebouw. Er gaat een hoop gebeuren in de kerk. Jan Nass vertelt dat de banken er te zijner tijd uit gaan waardoor er veel meer flexibele ruimte ontstaat. Voor de kerkelijke functie is het jammer, als locatie invulling snap ik het des te meer. De kerken worden steeds minder vaak bezocht en het is een prachtige plek met een ruime tuin vrijwel rondom. Met een flexibele opstelling kun je veel meer met de zaal. Eerst een huwelijksvoltrekking, dan een toost in de tuin en vervolgens een diner met aansluitend een feest. Het kan dan allemaal voor een gezelschap tot ongeveer 150 -200 gasten. 

Waarom dit zo mooi is..

Ik hou van dit soort gebouwen. Een plek waar geschiedenis om heen hangt. Een plek waar je authentieke kachels ziet, kamers zoals in een museum, het prachtige historische groen op het houtwerk in de gang. Met een beheerder, die je met liefde het pand toont. In kerken kom ik niet meer, alleen als ik ze bezoek als trouwlocatie. Maar deze blijft toch een speciaal plekje houden. Meneer de Groot, die iedereen begroette bij de deur, leeft allang niet meer. Maar Jan Nass hoop ik nog vaak tegen te komen. Al was het alleen maar om de verhalen over de plannen voor een stadstuin rondom de kerk te horen en te zien wat er gaat veranderen als de banken er uit zien. Iemand toevallig nog 150 Gispen stoelen op zolder staan? 

Voordeel

Je trouwt in een authentiek gebouw, net op de brandgrens in Rotterdam. Het gebouw heeft nog veel details en zeker als je van de ontwerpen van Gispen houdt, dan zit je hier goed. Er zijn diverse ruimtes die je kunt gebruiken en natuurlijk is de mooie tuin echt een aanvulling. Als de kerkbanken niet meer vast in de ruimte staan, dan kun je hier heel veel mee doen, tot maximaal 225 personen. Ook met kleinere gezelschappen is het een heel prettige ruimte met een goede akoestiek door het houten gewelf in het dak. Jan is heel flexibel en je kunt veel zelf meenemen zoals decoratie, bloemwerk. Hierdoor kun je het heel persoonlijk maken. Binnen een paar minuten rijden heb je diverse plekken voor prachtige fotoreportages zoals het Park bij de Euromast, de skyline van Rotterdam en het Scheepvaartkwartier. 

Wil je een kerkelijk huwelijk sluiten dan is het hier zeker mogelijk om je eigen predikant mee te nemen. 

Nadeel

Er zit een 24/7 parkeergarage in de buurt maar dat is wel even lopen (onder de Erasmusbrug). Er is op 200 meter afstand een andere parkeergarage, de Westblaak-Parkeergarage. Ook 24/7 open.

De banken staan nu nog vast. Er is maar een kleine keuken aanwezig, de cateraar zal zich goed moeten voorbereiden en een goede planning maken.  

Share: